Om Alpaca


Om oss
Klær i delikat alpaca for alle årstider

Om Alpaca Society

Alpaca Society er et norsk merke som designes i Norge og produseres i Peru.

Alpaca Society´misjon er å gjøre det vakre alpaca materialet tilgjengelig for det skandinaviske markedet. Dette gjøres gjennom å skape modeller som er tilpasset det skandinaviske motebildet, men som likevel er klassiske modeller med lang levetid.

Alpaca er en berikelse for alle mennesker som er i kontakt med det. Derfor skaper vi vakre favorittplagg som forandrer menneskers syn på hvordan klær skal være mht kvalitet og bærekrafitig produksjon, og vi gjør dette gjennom kunnskap om mote og skandinavisk design, kombinert med spesialistkunnskap om alpaca og fastholdelse av produksjon i alpacaens hjemland Peru. Alpaca Society lager ”designer knitwear” av et av verdens mest eksklusive naturmaterialer. Ta kontakt med oss!

 • Historie

  Rene tilfeldigheter førte til at gründer Vibeke Stølen Andrup ble introdusert til det vakre alpaca materialet fra Peru. Da hun for første gang fikk et alpacaskjerf mellom hendene visste hun at det var dette materialet hun ville jobbe med.

  Vibeke har alltid vært glad i å strikke og å lage sine egne modeller. Men det var altså først i begynnelsen av 2000 tallet at gnisten ble tent. Det var Vibekes peruanske svigerinne som introduserte henne for alpacamaterialet, og i begynnelsen solgte hun skjerf som svigerinnen hadde tatt med fra Peru til venner og bekjente.

  Så begynte drømmen om å produsere egne ting å ta form. Vibeke dro til Peru og lærte om materialet. Vel hjemme investerte hun i en strikkemaskin og satte i gang å utvikle plagg i det unike materialet. I 2003 dro hun tilbake til Peru og utviklet sin første kolleksjon, og tilbake i Norge møtte hun stor entusiasme fra detaljhandelen og etterspørselen økte. Det ble for hektisk med alpaca-prosjektet med siden av jobben i reklamebyrå, så i 2005 sa Vibeke opp jobben for å satse for fullt på drømmen.

  Drømmen har nå blitt til den etablerte og velrenommerte merkevaren Alpaca Society, designer strikkeplagg av et av verdens mest eksklusive naturmaterialer.

  Alpaca Society leverer sin vakre design til ca 40 forretninger over hele Norge. 14. oktober 2014 åpnet Alpaca Society Retail – den første Alpaca Society-forretningen, på Fornebu S utenfor Oslo. Drømmen går videre – bli med oss på veien!

  DRØMMEKRAFT

  Er det god dømmekraft å si opp en trygg jobb for å satse på en ullen designdrøm, vil noen spørre seg. ”Jeg tror at alle mennesker, i kraft av å være menneske, har evnen til å realisere drømmer. Denne troen får meg til å holde fast ved min drøm om en merkevare som er mer enn en genser. En merkevare som forener design med etikk og håndverk, til personlige kvalitetsplagg som er like mye verdibærere som mote. Det er ikke dømmekraft som bringer meg dit. Det er drømmekraft.”

  Vibeke Stølen Andrup

 • Vi bryr oss

  Alpaca Society bruker råvarer og arbeidskraft som befinner seg i Peru. For oss er det viktig at alle, fra alpakkaen som beiter oppe i fjellene til de som jobber med å produsere kolleksjonene, blir behandlet med likeverd og respekt.vi_bryr_oss Vi jobber derfor kontinuerlig med å sikre menneskerettigheter, gode arbeidsforhold, dyrevelferd og med å minimere miljøbelastningen våre produkter påfører planeten.
  vi_bryr_oss2
  Vi gleder oss over å ha opparbeidet svært lojale og kvalitetsbevisste kjøpere som forstår den jobben vi gjør, og som videreformidler dette til sine kunder. Tusen takk til deg som heier på oss, og tusen takk for at du handler med hjertet.
  Videre finner du mer utfyllende informasjon om det arbeidet vi legger ned for å sikre at våre klær er sosialt og miljømessig bærekraftige. Har du noen spørsmål utover det du finner her, ta gjerne kontakt med oss!

  Initiativ for etisk handel

  Alpaca Society var fra 2007 medlem av initiativ for etisk handel (IEH) som er et forpliktende partnerskap mellom næringsliv, fagbevegelse, organisasjoner og offentlige instanser.

  IEH er en pådriver og et ressurssenter for etisk handel. Etisk handel innebærer at bedrifter og andre aktører bidrar til forbedringer når det gjelder arbeidsforhold og miljø i sin eksisterende leverandørkjede.

  Les mer på IEHs hjemmeside: www.etiskhandel.no

  Alpaca Society Norge AS valgte i 2014 å avslutte vårt medlemskap hos Initiativ for Etisk Handel. Dette ble gjort parallelt med at vi startet opp et medlemskap i organisasjonen Fairtrade Peru for vårt selskap i Lima, Peru. Da all vår produksjon finner sted i Peru samt at vi har vårt eget selskap etablert der anser vi det som mer hensiktsmessig å kanalisere ressurene dit mht videre sertifiseringsarbeid.

  Alpaca Society Peru jobber nå med de første trinnene i sertifiseringsprosessen i Peru. Dette er ressurskrevende prosesser for små bedrifter, og vi velger derfor å avslutte vårt norske medlemskap for å unngå dobbel ressursbruk.
  Våre ansatte i Peru har i løpet av året gjennomgått flere kurs og vi skal etter planen bli sertifisert i begynnelsen av 2015.

  Programmet er i regi av den peruanske eksportrådet PromPeru.

  Klesproduksjon

  Når du kjøper klær fra Alpaca Society oppleves det kanskje som nytt for deg, men sannheten er at plaggene har en historie som strekker seg langt tilbake i tid og til fjellene i Peru. 95 prosent av all verdens alpakkaer lever i Peru og det er der vi henter materialet vårt fra. Det er naturlig for oss å ha produksjonen i alpakkaens hjemland, hvor de har lange tradisjoner for å jobbe med alpakkaen og fibrene. Samtidig er det viktig for oss at det vi henter ut fra Peru skal bidra til verdiskapning der, så vel som her hjemme i Norge.

  Alpakkaen har beiteområdet sitt høyt oppe i fjellene, og holdes primært for fibrenes skyld. En alpakka kan produsere mellom tre og fem kilo fibre i året og av dette er omtrent to kilo av spinnbar kvalitet. Alpakkaen blir klippet én gang i året i løpet av månedene november og desember.

  etikk_pels

  Etter at alpakkaen er klippet, blir fibrene sortert etter farge og kvalitet før det fraktes til Lima, hovedstaden i Peru og selges på markedet. Vi legger inn en bestilling på en viss mengde fibre etter farge og kvalitet, som så fraktes til fabrikken vår som ligger utenfor Lima.

  I 2011 investerte vi i vår strikkemaskin. Denne disponeres nå av vår samarbeidsfabrikk, hvor ansatte jobber fast med å produsere våre kolleksjoner. Her blir plaggene strikket og pakket før de fraktes videre til Norge.
  På bloggen kan du lese mer om våre besøk på fabrikken i Peru. Les her

  Pakking, emballasje og frakt

  Som beskrevet i Norsk Industri tidligere i år, så foregår all produksjon i Peru, et land som har lange tradisjoner innen håndarbeid og tekstiler. På denne måten bidrar man til en rettferdig fordeling av de økonomiske verdiene som skapes før produktene så sendes til Norge.

  Alpaca Society bruker DHL Express for sine leveranser, en leveringstjeneste som har fokus på grønne løsninger for sine kunder.

  pef_eco

  Vi jobber hele tiden for å sikre at pakking og emballasje skal være så miljøvennlig som mulig og med å minimere bruken av plast. I 2013 endret vi våre pakkerutiner ved å ikke lenger plastpakke hver enkelt plagg. I en eske som før kunne ha opptil 30-40 enkelt plagg hver seg pakket i egne plastposer pakker vi nå alt i en stor plast bag per eske.

  Klærne pakkes i pappesker fra Peru, og de samme eskene bruker vi også når vi sender klærne videre til våre forhandlere. Klærne fraktes med fly til Norge. Dette er dessverre ikke den mest miljøvennlige måten å frakte produktene på, men er betydelig mer tidsbesparende enn båtfrakt som ville tatt flere måneder.

  Tidløst design til rettferdig pris

  Våre kolleksjoner kjennetegnes av et tidløst og klassisk design som, i kombinasjon med materialer av høy kvalitet, skal sikre at du som kunde skal ha nytte av plaggene år etter år. På denne måten ønsker vi også å utfordre ”bruk og kast”- mentaliteten for å sikre en bærekraftig utvikling.

  For at du skal kunne ha glede av plaggene så lenge som mulig, er det viktig at de blir behandlet varsomt. Følg vaskeinstruksjonene nøye eller få flere gode tips til hvordan du behandler ditt alpakkaplagg her (hyperkobling).
  Så langt det lar seg gjøre reparerer vi ødelagte plagg her i Norge for å gi tilbake til kunden. Alpaca Society har svært lav reklamasjonsrate og det som ikke lar seg reparere her tar Vibeke med seg tilbake til Peru for reparasjon, og disse medbringes så tilbake til kunden i Norge.

  Etiske retningslinjer ved bruk av pels

  etikk_pels2 Alpaca Society har siden starten hatt et utvalg av pelsprodukter i sine kolleksjoner. All pelsen brukt i våre produkter kommer fra dyr som dør en naturlig død i fjellet. Det er uhyre viktig for oss at verken dyr eller mennesker lider noen nød i forbindelse med produksjon av våre klær, og derfor følger vi strenge etiske retningslinjer. Som vår kunde skal du føle deg trygg på dette.

 • alpaca society fornebu

  Stell av klærne

  Slik anbefaler vi at du behandler ditt Alpaca Society produkt

  Det kreves litt innsats for å ta godt vare på et produkt laget av Alpaca Society. Belønningen er at du får et plagg du kan ha glede av i mange år. De aller fleste av våre produkter kan vaskes i maskin/for hånd.

  VASKING
  • Det anbefales håndvask eller maskinvask på innstilling ullprogram. Max 30 grader. Ved håndvask krystes plagget forsiktig.
  • Vask kun få plagg av gangen. Plaggene slås mot hverandre i maskinen og kan forårsake toving (plagget filter seg, og krymper).
  • Bruk skånsomt vaskemiddel som Milo eller Woollight. Begrens mengden vaskemiddel. For mye vaskemiddel og for mange plagg i maskinen kan gi fare for toving.
  • Plagget kan sentrifugeres, om din maskin har mulighet for trinnvis regulering av antall omdreininger i minuttet. Vi anbefaler max 400 omdreininger i minuttet.
  • Unngå bruk av tøymykner.
  • Tørk plagget flatt. Dersom du ruller plagget inn i håndkle, og presser mye av vannet ut så kan plagget også tørkes hengende.
  • Er plagget ditt blitt krøllete etter vask gjør et varmt strykejern underverker. Still inn på ull/silke eller bomull og ha på dampfunksjonen. Bare noen sekunders streifing av det varme strykejernet og dampen er tilstrekkelig for å glatte ut krøllete plagg. Husk det er dampen som gjør jobben, ikke presset fra strykejernet.

  STRYKING / DAMPING
  Stryking av plagget er en viktig vedlikeholdsfaktor. Bruk damp og høy temperatur. Press aldri, men bruk lette bevegelser. Varmen glatter ut hårstråene, og roer ned fibrene. Varm damp er som balsam for ditt alpakkaplagg! Stryk/damp ALLTID plagget etter vask, og gjerne oftere enn du vasker det.

  NUPPING
  Alpaca er en ulltype, og er sårbar for gjentatt friksjon på utsatte steder som under ermene, over hofte- og bakparti og brystet. Generelt sett er alpakka kjent for minimal nupping i motsetning til saueull og kashmir. Vår kvalitet av børstet alpacatråd vil derimot nuppe noe. Du vil da oppdage små ”baller” eller ”pølser” spesielt under ermer, og langs sidesømmer. Fjern disse forsiktig med fingrene eller med ullkam. Plagget vil ikke nuppe i økende grad utover hva det gjør etter 3-4 gangers bruk.

  Vi anbefaler at du benytter ullkam til å fjerne nupper. Du kammer i samme retning som maskene går – vertikalt. Bruk korte, lette bevegelser og hold plagget stramt. Kammen vi anbefaler til dette får du i butikken der du har kjøpt produktet. Om ikke, ta direkte kontakt med oss på www.alpacasociety.no. Bruk ALDRI syntetiske klesbørster. Disse vil skape mer friksjon, og gjøre vondt verre. Bruk heller ikke nuppefjernermaskin.

  OM DU DRAR UT EN TRÅD
  Plaggene i ”delicate knit” 100 % baby alpaca er strikket på en slik måte at mykheten er optimal. Dette gjør plagget sårbart for skarpe gjenstander og for å hekte seg opp i noe. Er du uheldig anbefaler vi følgende: Trekk forsiktig i plagget rundt det området tråden har blitt dratt ut. På denne måten får du strukket maskene tilbake til sin opprinnelige form. Pass på at tråden ikke ryker. Det som da er igjen av tråden trer du inn på en nål, og stikker inn på baksiden av plagget. NB! KLIPP ALDRI AV TRÅDEN! La den henge løst på baksiden av plagget.


  Om dyret og ullen

  Alpakka er et søramerikansk kameldyr som tilhører slekten vikunjaer. Arten eksisterer som to varianter, suri og huacaya. Suri-alpakka blir av og til også kalt hippie-alpakka, siden pelshårene er ekstra lange. Mest vanlig (cirka 90-95 prosent av dyrene) er imidlertid huacaya-alpakka. Som lamaen kan alpakkaen spytte, men gjør det sjelden.

  Alpakkaen har blitt bevisst drettet for å få frem best mulig fiber. Den dag i dag finner arkeologene rester av tøy laget av alpakkafiber som er nærmere 2000 år gammelt. Dette gir en viss idé om hvor holdbare fibrene er.

  Alpakkaen holdes som husdyr for kjøttets og ullens skyld. Den kan produsere mellom 3 og 5 kilo ull i året og av dette er ca. 2 kg i såkalt spinnbar kvalitet fra dyrets sadel. Kvaliteten på ulla måles blant annet i mikrometer (også kalt mikron) som angir fiberens diameter, men også tetthet (antall fiber pr område) og lengden på fiberen er viktig. Mange faktorer kommer inn når ekspertene måler kvaliteten på alpakkafiber.

  Alpakkaen kan gå ute hele året, men må ha mulighet til å søke ly for været, samt ha en tørr og god plass ved fødselen. Som andre husdyr kan det dessuten være nødvendig å beskytte den mot rovdyr. Om sommeren beiter de, men bør ha tilgang på tørt høy året rundt.

  Alpakkaer produserer en av verdens fineste og mest luksuriøse naturlige fibre. Fibrene blir klippet av dyrene en gang i året. Alpakkaene har ca. 22 forskjellige basisfarger, av disse igjen er det mengder av variasjoner hvilket til sammen utgjør over 200 fargenyanser. Dette er langt fler enn noe annet fiber- og ullproduserende dyr i verden.

  Alpakkafiberen produseres i hovedsak i Peru, der ca. 2,1 millioner alpakkaer er i produksjon. Fiberen brukes i flere typer klær og dersom plaggene er laget av god fiber klør de ikke, isolerer både mot varme og kulde, og er lett å bære.


 • Møt våre ansatte

  Alpaca Societys produkter finner du hos eksklusive forretninger over hele landet. Tips oss gjerne om det finnes en forretning i ditt nærområde du skulle ønske solgte våre produkter så tar vi kontakt! Kontakt vårt kontor på tlf 24 02 22 00 dersom du er interessert i en nærmere presentasjon av våre produkter.

  Vibeke Stølen AndrupGründer og eier av Alpaca Society

  Vibeke Stølen Andrup

  Gründer og eier av Alpaca Society

  Vibeke er utdannet siviløkonom ved BI og har jobbet 10 år inne salg, reklame og markedskommunikasjon.
  Vibeke har siden ung alder alltid hatt en stor interesse for klær. Hennes mamma drev sybutikk i Bergen sentrum. Vibeke ble derfor tidlig inspirert og fikk sydd egendesignede plagg av mamma. Så kom interessen for strikkede plagg da Beneton etablerte sin første butikk i Bergen. Her drømte Vibeke seg bort blant lune strikkeplagg i vakre farger.
  Interessen for strikk vedvarte frem til voksen alder uten at Vibeke noensinne var inne på tanken om å selv bli strikkedesigner. Så ble hun blir introdusert til det vakre alpacamaterialet. I møtet med dette materialet kommer drømmen om å skape egne klær av et av verdens fineste naturmaterialer.
  I 2005 følger hun sin drøm, sier opp sin reklamejobb og etablerer Alpaca Society.

  E-mail: vibeke@alpacasociety.com

  Catherine Brun-Lie

  Catherine Brun-Lie

  Catherine er medeier i Alpaca Society. Hun tar hånd om de ansatte og bidrar til å skape et trygt og stabilt arbeidsmiljø, noen som er særdeles viktig i en gründerbedrift. Catherine har mange års erfaring innen HR, rådgivning og kompetanseutvikling. Hun driver eget konsulentfirma hvor hennes spesialfelt er karriereutvikling, omstilling og organisasjonsutvikling.

  Catherine er en racer på kjøkkenet, og med hennes franske aner har jentene på Alpaca fått mange gode smaksopplevelser!

  E-mail: cathbl@online.no

  Eva Sunde

  Eva Sunde

  Eva er utdannet Bedriftsmarkedsfører ved BI/NMH og har en Bachelor i Fashion Design fra Academy of Art Univesity i San Francisco. Hun har tidligere drevet eget sømatelier, og jobbet i en årrekke med marketing og event innen Telenor. Eva har sydd klær fra hun var 10 år. Da satt hun ved industrimaskinene på farens skumplastfabrikk og kreerte. Men hun fikk ikke lov å skru på symaskinene så hun måtte vri manuelt for å få maskinen til å sy! Heldigvis fikk hun lov noen år senere.

  Eva har vært ansatt hos Alpaca Society siden 2011, og brukes til det meste. Hun er i daglig kontakt med våre forhandlere over hele Norge, oppdaterer webshop, blogg og Facebook, bestiller varer og koordinerer med Peru, samt tegner og lager specs til kolleksjonene.

  E-mail: eva@alpacasociety.com

  Hanna Blomquist

  Hanna Blomquist

  Hanna er butikksjef på Alpaca Societys første butikk, som ble åpnet på Fornebu S i oktober 2014. Hun har mange års erfaring fra salg og kundeservice. Tidligere har hun jobbet i et kunstgalleri og Oslo Lufthavn Gardermoen. Nå om dagen studerer hun også ledelse på BI.

  Hanna er glad i musikk og kunst – og klær fra Alpaca Society! Hun gleder seg veldig til å se deg i butikken!

  E-mail: shop@alpacasociety.no

  Angela Valle-Thompson

  Angela Valle-Thompson

  Angelas første møte med Alpaca Society var som ansatt hos en produsent. Vibeke fikk Angela med på laget, som senere ble ansatt i Alpaca Society Peru. Angela er den uunnværlige linken mellom Peru og Norge. De siste årene har hun bodd i USA med sin amerikanske mann, men Angela har stålkontroll og inkluderes i kontorlandskapet i Peru via Skype!

  Miluska Valle

  Miluska Valle

  Miluska har vært ansatt siden 2011, og leder Alpaca Societys kontor i Peru. Hun har bakgrunn fra finans og forsikring.

  Mirian Mamani

  Mirian Mamani

  Mirian jobber med kvalitetskontroll av våre produkter, og passer på at alle specs som sendes fra Norge er riktige i forhold til mål og design. Hun begynte i Alpaca Society Peru i 2012.

  Sonia Manrique

  Sonia Manrique

  Sonia koordinerer alt som inkluderer garnet vi bruker og sørger for at fabrikkene får det garnet de trenger for produksjon. Sonia er liten av vekst men sterk som en bjørn!
  Hun har vært ansatt i Alpaca Society Peru siden 2011.

  Aldemar Hernandez

  Aldemar Hernandez

  Aldemar er forholdsvis ny på laget og jobber med regnskap. Han begynte i 2014.

 • Vår butikk på Fornebu S

  Den 14. oktober (2014) var en spesielt spennende dag for oss! Da åpnet verdens mest miljøvennlige kjøpesenter – Fornebu S, og i dette senteret åpnet vi vår første butikk. Senterledelsen ønsket å skape et senter med et utvalg av unike nisjebutikker. Alpaca Society var et merke som var ønsket i denne forbindelse.

  Alpaca Societys gründer Vibeke Stølen Andrup har siden oppstarten hatt en drøm om en egen butikk, men har ikke ønsket å forhaste en slik viktig og stor investering. Med denne muligheten og etter 10 års drift følte hun seg trygg på at tiden var inne!
  Vi ønsker velkommen til våre innbydende lokaler i 2. etasje – mellom Holzweiler og Gusto.

  Ta turen innom for en fantastisk opplevelse for sansene!!

  AS-Retail_fasade_komp